Всесвітній тиждень обізнаності про сіль
Щорічно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль(у цьому році він триватиме з 11 по 17 березня).
Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення кількості солі у харчовому раціоні задля покращення здоров’я.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб– майже 10% усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання.За результатами національного дослідження STEPS (2019 рік), українці вживають 12,6 г солі на добу. Це майже втричі більше за рекомендовану ВООЗ норму – 5 г на добу.
Рекомендації щодо зменшення вживання надлишкової солі:
- Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.
- Вивчайте етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.
- Зменшуйте споживання солі поступово, а не відразу.
- Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні страв.
- Приберіть сільничку зі столу.
- Обмежуйте та уникайте вживання солоної риби, соусів та інших продуктів з великим вмістом солі.
- Замість соусів та солі додавайте у страви приправи та зелень.
- Для приготування м’ясних маринадів і соусів використовуйте, як основу, сік апельсину, лимону,лайму.
- Формувати звичку вживати менше солі необхідно з дитинства.